Suuri kouluooppera – kuinka koulu korjataan?

Opera Telluksen taiteellinen johtaja ja yhdistyksen puheenjohtaja Tia Svanberg tiedusteli v. 2021 kiinnostustani kirjoittaa libretto, joka olisi esikoisromaanini kaltaisesti hauska, lämmin ja älykäs. Opera Tellus etsi uutta ja viihdyttävää librettoa, joka tavoittaisi uusia yleisöjä. Haaste oli kutkuttava. Olen kirjoittanut useita erilaisia esityskäsikirjoituksia, usein devising-menetelmällä, työryhmälähtöisesti. Olen dramatisoinut näytelmiä opetuskäyttöön ja opettanut dramaturgiaa vuosikausia. Oli siis tavallaan loogista, että sanoin kyllä ja päätin laajentaa osaamistani myös oopperan alueelle.

Pallottelimme ideoita, kunnes idea suomalaisen koulun tilaa käsittelevästä esityksestä syntyi. Koulun kehittäminen on minulle henkilökohtaisesti tärkeää, ja tässä hankkeessa pystyin yhdistämään opettajakokemukseni lukiomaailmasta kirjailijan työhöni.

Työskentelin yhdessä suomalaisen koulun huippututkijoiden kanssa. Tutustuin väitöskirjatutkija Ida Huttusen ja tutkijatohtori Katja Upadyayan tuoreimpiin näkemyksiin (molemmat työskentelevät akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aron tutkijaryhmäsä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa). Luin erilaisia tekstejä, katsoin eduskunnan täysistuntoa, jossa käsiteltiin Pisa-tutkimuksen tuloksia, haastattelin opettajia. Tavoitteenani oli etsiä vastauksia kysymyksiin: Mitä vaikeuksia ja haasteita nykykoululaiset ja opettajat kokevat? Millaisia ratkaisukeinoja sekä he että suomalaista koulua tutkivat tieteen asiantuntijat ehdottavat koulun korjaamiseksi? Hyvin pian jouduin toteamaan, että tästä ei tule helppo keikka, sillä koulu on yhteiskunta pienoiskoossa, ja se mitä tapahtuu koulumaailmassa NYT (esimerkiksi lukutaidon heikkeneminen ja instituutiokriittisyys) haastaa todennäköisesti lähitulevaisuudessa demokratiaa entistä rajummin.

Onneksi työskentelin nuorten kanssa. Hankkeessa oli mukana äidinkielen opettaja Henna Mannonen Sipoon lukiosta opiskelijoineen. Erityisen antoisaa oli työskennellä Turun klassillisen lukion opiskelijoiden kanssa. Heidän kanssaan kävimme läpi käsikirjoitusprosessin eri vaiheita ja kutsuin heidät pyörittelemään post-it-lappukaaosta kanssani. Lämmin kiitos siis Kaisa Olsoni, Heini Perkkiö ja Alexandra DiNardi!

Suuri kouluooppera - Kuinka koulu korjataan? sijoituu Rauhavaaran kuvitteelliseen lukioon, yhteen päivään, jolloin koulussa vietetään tulevaisuus-teemapäivää. Opiskelijoiden pitäisi päättää tulevaisuuden opiskelupaikka, mutta Wilmaa se ahdistaa. Outsia ahdistaa ympäristökriisi, ja filosofian opettaja Orvokkia ahdistaa eläkkeelle siirtyminen. Rehtorin pitäisi ehtiä vastaamaan niin kärkkäille huoltajille kuin töitä etsiville teatteri-ilmaisun ohjaajille – opetusministeriä unohtamatta. Onko huoltomies Seppo ainoa ihminen, joka ei ole hukassa identiteettinsä kanssa? Onko kellään enää positiivisia ajatuksia?

Oopperan sävellyksestä vastaa Antti Hakkarainen. Teos tulee ensi-iltaan Helsingissä syksyllä 2025.

Kuuntele alta näyte oopperan alusta, jossa lukion opiskelija Wilma oksentaa koulun vessassa.

Seuraava
Seuraava

Between Happiness and Despair